Industriportar av hög kvalité

Industriportar av hög kvalité, upp till 12 meters bredd!

Takskjutportar / Industriportar

När man letar efter rätt takskjutport är säkerhet, hållbarhet, möjlighet till anpassning och utseende mycket viktiga egenskaper. Man söker en pålitlig produkt som ska fungera problemfritt under alla omständigheter. En beprövad produkt som tillverkas efter dina önskemål och som levereras i tid.

Utförande

Av stål och aluminium, med eller utan fönster och i nästan vilka önskade storlekar och färger som helst. Tack vare de många möjliga kombinationerna kan portarna enkelt integreras i såväl industri som lantbruksbyggnader. De är funktionella, enkla att hantera och förhöjer utseendet på lokalerna.

Planering

Denna webbsida ger en detaljerad överblick över våra modeller, material, produktvarianter och specialportar. Med hjälp av denna information kan du tillsammans med dina rådgivare bestämma utformningen för just din port.

Naturligtvis erbjuder vi kostnadsfri konsultation genom våra erfarna säljare!

Säkerhet

Våra takskjutportar klarar de mest krävande EU-normerna när det gäller säkerhet och hållbarhet. I mer än 15 år har våra portar installerats och uppskattats över hela Europa – från Sverige till Spanien, från Schweiz till Island, i ett brett spektrum av användningsområden och i mycket varierande väderförhållanden (temperatur, vind och nederbörd) ger våra takskjutportar pålitligt tillträde genom de öppningar där de installerats.

Vi kan erbjuda ett brett urval av högkvalitativa takskjutportar och nyskapande specialportar.

Garanterad kvalitet

Med våra takskjutportar kan du räkna med optimal säkerhet och hållbarhet beträffande såväl produkten som leveransen, installationen och servicen. Vi garanterar högsta kvalitet.

Flexibel

Våra takskjutportar är uppbyggda av olika stål- eller aluminiumsektioner. Detta ger dig möjligheten att specificera format,  funktionalitet och utseende efter egna önskemål.

Dessutom kan portarna lackeras i valfri RAL/NCS färg. Våra erfarna ingenjörer har expertkunskaperna som gör att de kan ta fram en passande takskjutport för just din unika situation.

Certifierad

För att garantera kvalitet och säkerhet hos industriportar har EU-kommissionen etablerat Europeiska riktlinjer i EN13241 1:2003 standarden.

Samtliga våra portar uppfyller de krav som specificeras i denna CE NEN standard. Detta har fastslagits av det ackrediterade svenska forskningscentret SP(Sveriges Tekniska Forskningsinstitut).

Hållbar

Du vill naturligtvis ha en takskjutport som helt och hållet uppfyller dina önskemål och som kommer att fungera problemfritt i många år. Panelerna i våra portar har optimalt korrosionsskydd tack vare att vi använder högkvalitativt material som är galvaniserat och ytbelagt. Detta är en garanti för lång livslängd t o m när de utsätts för extrema väderförhållanden.

Tillförlitlig

Våra takskjutportar tillverkas helt och hållet i Europa. I mer än 15 år har vi över hela Europa levererat kvalitetsportar i enlighet med överenskomna specifikationer och leveranstider, från våra egna fabriker. Vi håller vår kvalitetsstandard på högsta nivå genom nyskapande produkter och omfattande intern kvalitetskontroll. Våra produkter gör oss till ett av de ledande portföretagen i Europa.

S40, om du vill ha isolering och hållbarhet

Vår mest använda takskjutport är vår S40-modell. En port med brett användningsområde som kan måttbeställas upp till hela 12 meters bredd! S40-modellen tillverkas i två varianter, S40 och Design-Line.

Högt isoleringsvärde

Samtliga våra S40-portar är tillverkade av 40 mm tjocka stålsandwichpaneler (sektioner). Hona-hane-konstruktionen gör att sektionerna passar ihop så gott som skarvlöst.

Såväl ytter- som innerbeklädnaden är tillverkad av extra tjock stålplåt (0.5 mm). Dessa ytor skiljs åt av en kärna av polyuretanskum(freonfri), som är motståndskraftigt mot brand.

Tillsammans resulterar detta i isoleringsvärden i nivå med den högsta klassificeringen i CE standarden. Detta gör att er energiförbrukning kan minskas avsevärt.

Lång livslängd

Tack vare den extra tjocka stålbeklädnaden, som är galvaniserad och ytbelagd, är portarna optimalt skyddade mot deformation och korrosion. Du är garanterad att din port kommer att få lång livslängd. Till detta kommer att panelerna är utrustade med en extra integrerad förstärkningsskena av stål. Detta ökar stabiliteten och den långsiktiga användningen av alla monteringskomponenter.

Måttbeställning

S40-portarna tillverkas exakt enligt specificerad storlek och sammansätts och installeras på plats. Om så krävs, kan S40-portarna förses med en gångdörr och/eller fönster. Takskjutportarna kan hanteras manuellt eller med elektrisk motor.

Generella egenskaper för S40-paneler

Typ Plåttjocklek in/utsida Paneltjocklek U-värde Ljuddämpning
S40 0,5 mm 40 mm 1,4 26 Db
Design-Line 0,5 mm 40 mm 1,4 26 Db

Standardfärger – utsida S40

RAL 1021

RAL 3000

RAL 5010

RAL 6009

RAL 7016

RAL 8014

RAL 9002

RAL 9006

RAL 9007

RAL 9010

Standardfärger – utsida Design-Line Umbra

RAL 9006

RAL 9010

Standardfärger – insida S40 + Design-Line är RAL 9002

RAL 9002

Vi förbehåller oss rätten att ändra i vårt kulörprogram. P g a trycktekniska skäl kan inte plåtmaterialets färger återges exakt.

Pro-Line S40 är standardutrustad med klämskydd för fingrarna

Pro-Line S40 är standardutrustad med klämskydd för fingrarna

Utsidan på vår standardmodell är präglad och har horisontella linjer, vilket ger S40 ett attraktivt utseende. Valfriheten är stor då du kan välja fritt mellan 10 stycken standardfärger (se lista sid. 5) Mot pristillägg kan porten t o m fås med vilken önskad RAL/NCS färg som helst. Den inre plåten är slät med horisontella linjer och är som standard lackad ljusgrå i RAL 9002.

Alla våra takskjutportar är CE godkända och därför säkra att använda. Tack vare den speciella utformningen av panelerna har S40 modellen extra säkerhet. Klämskyddet för fingrarna hindrar att fingrarna fastnar mellan panelerna när man stänger porten, Klämskyddet är obligatoriskt (CE standard) för takskjutportar upp till en höjd av 2.5 meter (vikningshöjden för den översta sektionen). Detta krav gäller inte för högre takskjutportar men det ger ett extra skydd.

Fönster för mer ljus och förhöjt utseende

Fönster för mer ljus och modernt utseende

Önskar du mer ljus innanför takskjutporten eller vill du kunna se ut genom porten? Då är det möjligt att lägga till ett eller flera fönster.
Till S40 porten kan man välja ovala eller rektangulära fönster. Om man önskar öka ljusinsläppet ytterligare finns möjligheten att ha fönster i hela portbredden. Detta åstadkommer vi genom att kombinera S40-panelerna med A40-fönstersektioner i  aluminium. Dessa släpper in mer ljus, vilket är ett enkelt sätt att öka ljusmängden inne i byggnaden.

Design-Line

Om du letar efter en takskjutport med speciellt utseende är vår Design-Line vad du söker. Det finns tre olika varianter: Umbra, Antra och Nature.

Design-Line Umbra

Umbra versionen har en mikroprofilerad utsida. Detta utseende används mer och mer på väggpaneler inom  byggnadsindustrin. Genom att välja detta utseende på takskjutporten skapar du en enhetlig exteriör. Umbra används i många byggnader och finns i standardfärgerna: Silver (RAL 9006), mörksilver(RAL 9007), grafitgrå(RAL 7016) och vit (RAL 9010). Valfri RAL/NCS färg kan erbjudas mot pristillägg.

garageport design line umbra 9010
garageport design line umbra 9006
garageport design line umbra 9007
garageport design line umbra 7016

Design-Line-Antra

Antra versionen har ett speciellt laminat som ger en skimrande yta i antracitkulör.

Detta ger takskjutporten ett modernt utseende som passar perfekt till de rådande trenderna och till modern arkitektur.

garageport DL ANTRA
garageport DL NATURE

Design-Line Nature

Om Du önskar ett lugnt och naturligt utseende på takskjutporten, välj då Nature versionen. Det speciella laminatet i silverkulör på dessa paneler har oregelbundna ytor som skapar ett överraskande naturligt utseende.

A40 för fri individuell kreativitet

Vår top-of-the-line takskjutport är vår A40-modell. En robust, tillförlitlig och hållbar takskjutport i aluminium med ett brett utbud av valmöjligheter. Varje port är utformad och tillverkad helt och hållet efter dina individuella önskemål. Detta gör varje A40-port unik och avspeglar din byggnads arkitektur och företagets identitet.

Flexible layout

Flexibel layout

A40-porten är uppbyggd av horisontella aluminiumsektioner. Varje sektion består av flera fält. Du kan själv välja utseende och storlek på varje fält. Layouten av portarna utformas individuellt. Detta ger optimal kreativ frihet. Därför är A40-portar lämpade för alla tänkbara arkitektoniska stilar.

Individuell formgivning

För att ge Din takskjutport individuell utformning kan man kombinera ett brett utbud av genomskinliga och obehandlade fyllningar. Du kan hitta en översikt över alla tillgängliga fyllningar i tabellen på sidan 11. Det är möjligt att göra ett oändligt antal kombinationer. A40-sektionerna görs standardmässigt av anodiserad aluminium (E6EV1).

Om så önskas kan de lackas i valfri färg.

Hållbar, transparent och attraktiv

Takskjutportar av aluminium är extra hållbara tack vare att vi använder högkvalitativa material. Genom att använda transparenta fyllningar släpper portarna in maximalt med ljus i byggnaden. Det ger porten ett attraktivt utseende och gör den speciellt lämpad för användning där utseende är viktigt som i utställningshallar, brand- och ambulansstationer.

Därtill kommer att de transparenta fyllningarna ökar ljusinsläppet. Detta resulterar ofta i att ytterligare belysning blir onödig. Detta bidrar till viktiga ekonomiska besparingar.

Individuell formgivning
Hållbar, transparent och attraktiv

Bottensektion av S40-panel

Transparenta fyllningar skänker takskjutportarna en viss elegans, men i praktiken blir ofta bottensektionen smutsig och är ofta mera utsatt för skador. Av praktiska skäl väljer många kunder därför en kombination med en matchande bottensektion av en S40-panel.

Med klämskydd för fingrarna

Alla våra takskjutportar är CE-godkända och säkra att använda.

A40-portar levereras standardmässigt med klämskydd för fingrarna. Klämskyddet hindrar att fingrarna fastnar mellan panelerna när man stänger porten. Fingerklämskydd är obligatoriskt (CE standard) för takskjutportar upp till en höjd av 2.5 meter (höjden på vikningspunkten för toppsektionen).

Detta gäller inte för högre takskjutportar men det ger ett extra skydd.

Gångdörr och manövrering

A40-portar kan, om så behövs, utrustas med gångdörr. Takskjutportarna kan manövreras manuellt eller med elektrisk motor.

Gångdörr och manövrering
Ytterligare kreativa önskemål

Ytterligare kreativa önskemål?

I tillägg till alla valmöjligheter som nämnts, har vi kunskapen och resurserna att klara ännu mera komplexa utformningar.

Alternativ för A40-sektioner

Fyllning Fönster Beskrivning
Akryl Enkel/Dubbel Transparent
Härdat glas Enkel/Dubbel Transparent
Polycarbonat Enkel/Dubbel Transparent
Perforerad aluminium Enkel 3mm Aluminium
Sandwich 21 mm Aluminium, färg enl. önskemål
Special Akryl Enkel/Dubbel Opal 30% (30% ljusgenomsläpp)
Opal 80% (80% ljusgenomsläpp)
Pearl (transparent med bubblor)
Smoke (transparent – grå)
Special Härdat glas Enkel/Dubbel Smoke (gråtonat glas)

A40 CUBE takvikport, när utrymmet är begränsat!

A40 CUBE är ett välkommet tillskott till vårt övriga sortiment och med den kan vi erbjuda en smart portlösning som kräver betydligt mindre utrymme!

A40 CUBE

A40 CUBE

Konstruktionen passar exempelvis perfekt för verkstäder med billyftar där utrymmet ovanför lyften prioriteras. Då A40 CUBE inte har några horisontella takskenor kan utrymmet utnyttjas maximalt.  Portsektionerna viks ihop ovanför öppningen och lämnar resten av taket fritt.

A40 CUBE takvikport lämpar sig väl till följande applikationer:

 • Om utrymmet bakom öppningen är begränsat
 • När kranar och traverser behöver komma nära portöppningen
 • I verkstäder där fordonslyftar används nära portöppningen
 • I lagerlokaler där utrymmet skall utnyttjas maximalt
En stark aluminiumkonstruktion

En stark aluminiumkonstruktion

A40 CUBE levereras endast med A40-sektioner utan fingerklämskydd. Du kan välja mellan de olika fyllningar som finns som alternativ för takskjutporten A40. Här finns många varianter av fönsteralternativ och sandwichpaneler. A40 CUBE är uppbyggd av ett jämnt antal aluminiumsektioner där varje par alltid har samma höjd(maximalt 650 mm)

Varannan sektion har gångjärnen på utsidan. Lyftfjädrarna är alltid förmonterat från fabrik på en balkkonstruktion som smidigt monteras ovanför alternativt bakom portöppningen.

A40 CUBE levereras alltid med motordrift.

Vår A40 CUBE takvikport är CE-märkt och godkänd enligt det europeiska portdirektivet EN 13241-1

S40 & A40 SPRINT, den idealiska kombinationen som är både snabb och praktisk

Pro-Line SPRINT är en unik kombination av hög hastighet och smidigheten hos vår Pro-Line S40/A40 takskjutport. Den här otroligt snabba takskjutporten kombinerar alla fördelar som en traditionell takskjutport har med dem från en snabbrullport i en produkt.

SPRINT är specifikt designad som en snabb takskjutport. Genom att reducera tiden en port står öppen gör det möjligt att uppnå markanta energibesparingar. SPRINT är perfekt utformad för installationer i ytterväggar. SPRINT kan skräddarsys efter era unika behov.

industriport-sprint-med-anpassad-hastighet
S40 SPRINT

S40 SPRINT

Den här varianten består av 40 mm tjocka sandwich-sektioner av stål, lackade i standard RAL 9002.

Sektionerna är 366 mm höga, utan profilering med en strukturerad yta(stucco).

Insidan är profilerad och slät.

Sektionshöjden på 366 mm garanterar stabilitet och lång livslängd.

S40 SPRINT är en extremt robust port som passar lika bra i ytter- som innerväggar.

För att öka säkerheten och ljusinsläpp kan S40 SPRINT kombineras med A40 fönstersektioner.

Sektionerna kan mot pristillägg lackas i valfri kulör enligt RAL eller NCS.

A40 SPRINT

A40 SPRINT

Den här varianten består av 40 mm tjocka anodiserade aluminiumprofiler.

Sektionerna är maximalt 370 mm höga.

De kraftiga aluminiumprofilerna gör porten mycket stabil.

Utrymmet mellan profilerna utrustas med transparenta eller täckta fyllningar efter önskemål.

Dubbla akrylfönster ökar både säkerheten och ger ljusgenomsläpp.

A40 SPRINT är en estetiskt tilltalande port som bidrar positivt till utseendet i både in- och yttervägg.

Högkvalitativa komponenter garanterar lång och problemfri livslängd.

Sektionerna kan mot pristillägg pulverlackas i valfri kulör enligt RAL eller NCS.

Egenskaper för SPRINT

Öppningshastigheten för SPRINT är upp till fem gånger högre än en traditionell takskjutport. För att garantera en säker och problemfri användning av SPRINT-portarna vid dessa hastigheter så använder vi endast material och komponenter av absolut högsta kvalitet.

Typiska kännetecken för S40 och A40 SPRINT är:

 

 • SÄKER, HÅLLBAR, PÅLITLIG
 • Låga underhållskostnader
 • SPRINT är utformad för installationer i både in- och ytterväggar
 • ENDAST högkvalitativa material och komponenter har använts
 • När de installeras i en yttervägg behöver du inte komplettera med en snabbrullport!
 • Öppningshastighet på 1000 mm/s
 • Sektionshöjder på maximalt 370 mm säkerställer att SPRINT rör sig genom skenböjen med mycket lågt motstånd
 • Tack vare den maximala sektionshöjden på 370 mm är SPRINT extremt stabil
 • Dubbla tandemrullar ger en mjuk gång och lång livslängd
 • Utrustas alltid med en kraftig solid axel på 31,75 mm
 • Axeln vilar på kraftiga industri-kullager och dess infästningar är speciellt utvecklade för SPRINT
 • Alla detaljer, små som stora har genomgått noggranna tester och anpassats just för SPRINT
 • Lyftfjädrarna är dimensionerade för 50,000 cykler
 • Frekvensstyrd motor med mjuk start och stopp
 • Specialutvecklat styrsystem
 • Många manövreringsmöjligheter ex. Radar, dragsnöre, IR-sensor, handsändare o.s.v.
 • Ljusridå för högsta säkerhet
 • Möjligheter med tre olika lyftsytem: Normallyft, Höglyft och Vertikallyft

Användningsområden:

SPRINT är extremt väl lämpad för användning i ytterväggar där du ersätter behovet av både en vik- eller takskjutport och en snabbrullport.

Eftersom SPRINT kan utrustas med flera olika lyftsystem så är installationsmöjligheterna jämförbara med en traditionell takskjutport.

SPRINT är pålitlig och enkel att använda vilket gör att den passar i många lokaler och användnings-områden.

Användningsområden

Portar för speciella ändamål

Utöver S40 och A40-modellerna har vi kunskapen och erfarenheterna att utveckla innovativa lösningar för speciella användningsområden. Vi har tillsammans med våra kunder utvecklat ett antal specialportar. De har testats och använts verkliga förhållanden och finns sedan många år i vårt standardsortiment. Till exempel dockningsportar, extra isolerade S80-portar för kyllager, ALU-portar för livsmedelsindustrin och extra stora portar för hangarer och varv. Vi kan givetvis också utveckla specialportar för individuella önskemål.

Pro-Line SD40 och SD80 (Dockningsportar)

Takskjutportar används ofta i kombination med lastbryggor och vädertätningar. Det stora antalet portar (t.ex. vid distributionscentraler) och det frekventa nyttjandet, ställer extra höga krav på kvalitet när det gäller material och hantering av portarna.

Vår specialutvecklade dockningsport är konstruerad så att den kan leva upp till dessa extrema krav. Tack vare den genomtänkta konstruktionen är porten mindre känslig för slitage än en standard takskjutport. Dessutom har dockningsporten en moduluppbyggnad som gör den lättare att underhålla. Dockningsportens tekniska konstruktion garanterar klart lägre underhållskostnader och ökad tillförlitlighet.

Dockningsportar finns huvudsakligen i ”vertikallyft-” eller ”höglyft-” versioner. De är standardmässigt utformade med en galvaniserad stålbalk i vilken fjädrarna är infästa. Lyftvajrarna löper inuti skenorna (obligatoriskt i enlighet med CE standard).

Våra dockningsportar kan också utformas efter individuella önskemål.

Pro-Line AS40-Aluminiumtakskjutportar

Extremt strikta hygieniska krav tillämpas i livsmedelsindustrin. ALU-portar passar utmärkt i dessa miljöer då de kan rengöras dagligen utan att ta skada. ALU-versionen passar också väl för andra användningsområden där portarna måste kunna rengöras regelbundet.

ALU-porten består av sandwichpaneler med ytter- och innerbeklädnad av aluminium. Aluminium är hållbart och mindre korrosionsbenäget speciellt när portarna måste tvättas riktigt ofta. Dessutom är materialet lätt.

ALU-porten finns endast utan klämskydd för fingrarna. Dessa portar säljs endast vid dagmåttshöjder över 2500 mm. Aluminiumpanelerna har en slät finish med horisontella linjer på både ytter- och innerbeklädnaden. De kan även levereras med beslag av rostfritt stål.

Pro-Line S80, extra insulating overhead door

Pro-Line S80 takskjutportar med extra isolering

Om det är viktigt att hålla en stabil temperatur inne i byggnaden trots att tillgänglighet krävs, t ex vid kylförvaring, är en extraisolerad takskjutport den rätta lösningen.

S80 är en port med sandwichpaneler av stål som är dubbelt så tjocka (80 istället för 40 mm). Därigenom blir isoleringsvärdena för portarna markant bättre och de sparar energi.

Dina produkter förblir kalla och dina energikostnader låga.

S80 levereras endast utan klämskydd för fingrarna. Standardpanelen har horisontella linjer på ytterbeklädnaden och är slät på det inre. Standardfärger är gråvit(RAL 9002), silver(RAL 9006) och mörksilver(RAL 9007). Insidan är gråvit(RAL 9002).

Generella egenskaper för S80-paneler

Paneltyp Plåttjocklek Paneltjocklek Isolervärde Ljuddämpning
S80 0,5 mm 80 mm 1,0 28,7 Db
Pro-Line S40 XXL takskjutportar om de behöver vara riktigt stora

Pro-Line S40 XXL takskjutportar om de behöver vara riktigt stora

Ibland har byggnader, t ex hangarer, extremt stora öppningar. En standardport kan inte klara de nödvändiga kraven. Dimensionerna och vikten på extremt stora takskjutportar ställer extraordinära krav på materialet.

Våra XXL-portar är speciellt konstruerade för öppningar upp till en bredd på 12 meter (max 12 x 6 m eller max 9 x 8 m). För att hindra att portpanelerna bågnar görs sektionerna med extra förstärkningar på insidan av portbladet(CMV’s).

Beroende på de unika förutsättningarna för varje konstruktion är det nödvändigt att göra särskilda beräkningar för varje enskild XXL-port. Våra erfarna produktingenjörer har tillgång till sofistikerad mjukvara för dessa beräkningar. Resultatet är en måttanpassad, säker och hållbar, extra stor takskjutport.

Individuella ändamål

Individuella ändamål

Här på vår hemsida kan du hitta åtskilliga exempel på kundanpassade portar för individuella ändamål. Det är en utmaning för vårt yrkeskunnande att tillsammans med dig ta fram en passande takskjutport som passar din unika situation.

Skensystemet, den tysta styrkan

Ett system med löpskenor används vid öppning och stängning av takskjutportarna. Detta system består av en uppsättning skenor, fjädrar och manöverutrustning. Skensystemet skapar den tysta styrkan hos alla våra takskjutportar.

Smart-connection

Löpskenor

En uppsättning löpskenor utformas och måttanpassas för varje enskild takskjutport i vår fabrik. Kvaliteten på löpskenorna avgör i hög grad livslängden på Din port. Därför har vi medvetet valt löpskenor som är tillverkade av kraftigt och högkvalitativt galvaniserat stål.

En permanent del av skensystemet är den unika ”Smart-Connection ®”, som binder samman de horisontella och vertikala löpskenorna och som vi har patent på. Tack vare denna innovativa ihopkoppling rör sig porten mjukt längs löpskenorna när den öppnas eller stängs. Detta gör porten praktiskt taget helt tyst och betydligt mindre utsatt för slitage.

Fjädrar och stålvajrar

Torsionsfjädrar och stålvajrar används för att öppna takskjutporten och hålla den öppen. Fjädrarna har hög kvalitet och lång livslängd. De är blästrade, pulverlackerade och oljade när de levereras. Speciella fjädrar finns till portar som används särskilt ofta. Stålvajrarna är sexfaldigt överdimensionerade för att ge extra säkerhet.

Manöverutrustning

Manöverutrustning

Takskjutportarna kan manövreras manuellt eller med elektrisk motor. Vi hjälper gärna till med rådgivning beträffande möjligheter och fördelar med de olika arbetssätten.

Säkerheten betyder mycket för oss när vi utformar, konstruerar och installerar våra takskjutportar.

Naturligtvis uppfyller våra takskjutportar och skensystem alla gällande produktstandarder i kombination med de motordrifter som vi erbjuder. EN13241-1 (DIN EN12453, DIN EN12604, DIN EN12978). Portarna är också vid behov utrustade med säkerhetskomponenter som godkänts av TÜV: fjäderbrottskydd och wirebrottskydd och skydd för att förhindra vajerslack. Utöver obligatorisk säkerhetsutrustning, kan vi också erbjuda andra tilläggsåtgärder för ökad säkerhet.

Fjäderbrottskydd

Om en fjäder i skensystemet skulle brista (t. ex när dess livslängd närmar sig slutet) kan takskjutporten plötsligt stängas med hög hastighet. För portar som manövreras manuellt kan detta resultera i farliga situationer. Därför är dessa takskjutportar som standard utrustade med ett obligatoriskt fjäderbrottskydd. För portar med eldrift finns fjäderbrottsskyddet som extra tillval.

Vajerbrottskydd

Om, mot förmodan, en av vajrarna i skensystemet skulle brista, kan en potentiellt farlig situation uppstå när porten öppnas eller stängs. För att minska risken för vajerbrott överdimensionerar vi vajrarna sexfaldigt. Detta minskar sannolikheten för att båda vajrarna skulle brista samtidigt till nära noll. Även om det inte är obligatoriskt att montera vajerbrottskydd när man använder våra vajrar, så rekommenderar vi att det trots allt monteras. Trots allt så kommer ju säkerheten alltid i första hand!

Skydd för att förhindra vajerslack

Om en vajer skulle slacka, t ex om porten skulle stöta på ett hinder när man stänger den, ser vajerslackskyddet till att motorn också stoppas. Detta förhindrar att farliga situationer uppstår. Ett vajerslackskydd är obligatoriskt för takskjutportar som manövreras elektriskt.

industriport-smartlock

Klämskyddslist

Man kan också välja att montera en klämskyddslist på elektriskt manövrerade portar för att få extra säkerhet. Om porten stängs samtidigt som någon befinner sig under den, kommer klämskyddslisten vid kontakt att stoppa porten automatiskt. Det finns två varianter av klämskyddslister. En optisk samt en pneumatisk.

’Smart-Lock’

En liten motordriven takskjutport kan lätt säkras med vår ’Smart-Lock’- utrustning. Denna förhindrar att objudna gäster kan lyfta porten för hand och ta sig in i byggnaden. När det gäller tyngre portar är det inte lika nödvändigt.

Klämskyddslist

Klämskydd för fingrarna

Klämskydd för fingrarna är obligatoriskt (CE standard) för takskjutportar upp till en höjd av 2.5 meter (höjden på vikpunkten för toppsektionen). Klämskydd är inte obligatoriskt för högre takskjutportar men ger extra skydd. Klämskydd levereras till samtliga våra S40 och A40 modeller.

Sammanfattning av säkerhets- och skyddsmöjligheterna

 
Beskrivning Obligatoriskt Rekommenderat
Fjäderbrottskydd För manuella- o. kedjemanövrerade
portar
Alltid
Vajerbrottskydd Om vajrarna är mindre än
sex ggr överdimensionerade
Alltid
Vajerslackskydd 1 st för elektriskt manövrerade
portar
Alltid
Klämskyddslist Ej obligatoriskt För extra säkerhet
Smart-Lock Ej obligatoriskt För extra säkerhet på
mindre portar
Fingerklämskydd Om vikpunkten < 2.5 m Alltid
Menu